Sirkenin Faydaları
21 Kas
640 Görüntülenme
ORGANİK BESLENME
Her evin olmazsa olmaz malzemelerinden biri şüphesiz ki sirkedir. Farklı tüketim alanlarına sahip olan sirke, sağlığımıza da çok faydalıdır. Yemeklere ve salatalara kullanılmasının yanı sıra, sebze ve meyvelerin yıkanması, turşu yapımında kullanılmakla birlikte yaşam alanlarımızı dezenfekte etmek, tarlalarda, bahçelerde zararlı organizmalarla ve hastalıklarla mücadelede de kullanılmaktadır. Doğal beslenme ve gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak adına, sirke kullanımını hayatımızın bir parçası haline getirmek ve bununla ilgili deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak istedik.
Sirke, Birinci Dünya Savaşı sırasında yaraları dezenfekte etmek ve iyileştirmek için kullanılmıştır. Hepimizin çok iyi bildiği üzüm ve elma sirkesi dışında bir çok meyve, sebze ve bitkinin sirkesi yapılabilir ve her birinin şifası farklıdır. Temel yapım işlemleri hepsinde aynıdır fakat şeker oranları değişkenlik gösterebilir.
Melinya ailesi olarak bundan yola çıkıp farklı tatlar ve lezzetlerle, mevsiminde toplanan meyveleri uygun ortam ve iklimlendirme şartlarını oluşturarak, hiçbir katkı maddesi ilave etmeden, uygun fermentasyon koşullarında mayalanmaya bıraktık. Meyve şekerinin önce alkole sonra asetik asite dönüşme ve doğal fermentasyon süreci ortalama 2 - 3 ay sürer.
Ortalama mevsim sıcaklığına bağlı olarak mayalanma süreci de değişkenlik gösterebilir. Sirke oluşumu sırasında bakteriler yüzeyde gelişerek bir tabaka oluşturur, bu sirke anasıdır. Bu doğal oluşum sirkenin kalitesini yükseltir. Olgunlaşan sirkeleri iki aşamada önce kaba sonra ince filtreleme işleminden geçirerek, hijyenik şartlarda 500 mL. şeffaf cam şişelere dolumlarını yapıp, birbirinden farklı meyveleri, kendilerine has kokuları, hafif tatları ve renkleri ile sizlerin beğenisine sunduk.
Yorum Yap